Checkalista flytt

1. Börja i god tid – med alla delar

En flytt behöver inte vara den ångestfest du föreställer dig. Sökordet ”älskar att flytta” är sex gånger populärare än ”hatar att flytta”. Med bra planering och rätt inställning kan detta vara en positiv och lärorik period i livet. En framförhållning på en-två månader är idealisk.

Vänner eller flyttfirma?

Båda valen har sina för- och nackdelar. Vänner kan vara ett billigare alternativ och ger dig möjligheten att dela din sista tid tillsammans med dem, särskilt om du flyttar till ett annat land eller långt bort. Men det innebär också att du måste ta hand om allt själv, inklusive att hyra transport, skaffa flyttkartonger, ordna med flyttstädning och eventuellt magasinering om du befinner dig mellan två bostäder. På motsatta sidan, anlitar du en flyttfirma så tar de hand om det mesta åt dig men det kan vara mer kostsamt.

Flyttfirma

Att anlita en flyttfirma är bekvämt och de löser allt åt dig. Försök få in offert från minst tre flyttfirmor. Glöm inte att stämma av med flyttfirman om de har skadeförsäkring och vad den täcker. Meddela flyttfirman om du har tunga saker att bära, som ett piano till exempel. Flyttfirmor tar i regel extra betalt för svårflyttade saker.

Tips: flyttar du på grund av jobbet? Fråga arbetsgivaren i fall de kan bekosta delar eller hela kostnaden för flytten. Du kan bara få ett nej.

2. Avtal – avsluta, förnya eller flytta

Du sitter tyvärr på massa avtal och abonnemang som måste sägas upp, flyttas eller förnyas. Dessa bör du göra så snart du fått ett flyttdatum.

Adressändring

Det gör du på adressandring.se. Se även till att få posten eftersänt till nya adressen. Anmäl samtidigt flytten till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress.

Elavtal

För att säkerställa att du har el till din nya bostad, bör du kontakta ditt nuvarande elbolag och meddela att du planerar att flytta. Du kan välja att flytta över ditt nuvarande elavtal till din nya adress eller avsluta det. För att teckna ett nytt elavtal behöver du ange din nya bostads anläggnings-ID, ett 18-siffrigt nummer som finns på din elräkning eller på elmätaren. Om du har svårt att hitta det, kan du fråga din hyresvärd om hjälp.

Bredbandet

Stå inte utan bredband när du flyttar in. Kontakta din bredbandsleverantör i god tid.

Bolån

En flytt är perfekta tillfället att förhandla om bolånet. Du kan få ner räntan och andra fördelar.  Prata med din bank samtidigt som du flörtar med andra långivare för bättre lånevillkor.

Hemförsäkring

Prata med ditt försäkringsbolag. De har olika regler beroende om du hyr eller äger bostaden och villan. Försäkringsbolagen har bra guider på sina hemsidor.

Sophämtning

Du som flyttar till eller från ett hus eller radhus måste teckna upp eller säga upp sophämtning.  Det gör du hos kommunen. Läs mer på kommunens hemsida.

Boka hantverkare

Behöver din nya bostad renoveras? Hitta snickare och införskaffa material redan nu.

Övriga avtal att tänka på

Fjärrvärme

Gas

Larm

Vatten och avlopp

Garage och parkeringsplats

Fast telefoni

Tv

Välgörenhetsorganisationer

3. Flyttpackning – börja tidigt och rensa ut

Innan du börjar packa dina saker, är det en bra idé att ta en titt på vad du har och rensa ut det som inte längre används. Dela upp dina ägodelar i tre kategorier: släng, sälj/skänk och behåll. Försök att behålla så lite som möjligt för att göra packningen och flytten smidigare och billigare.

  1. Planera din packning och börja med att packa ner saker som inte används ofta, till exempel grejer i förråd, källaren, vindsvåningen och vinterkläderna.
  2. Använd flyttkartonger som du kan låna eller hyra från en flyttfirma eller köpa på olika ställen. Beräkna ungefär en kvadratmeter per kartong och skaffa några extra för säkerhet.
  3. Packa ömtåliga saker med tidningspapper och undvik att packa för mycket i varje kartong för att undvika skador eller lyftproblem.
  4. Märk och numrera kartongerna med innehåll, rum och prioritet, det underlättar för dig eller flyttfirman.
  5. Packa värdesaker i en separat väska och ha den med dig. Låt det inte åka med flyttlastet.
  6. Ha roligt medan du packar, lyssna på musik eller poddar.

4. Flyttstädning

Du är nästan klar med flytten, men det sista steget är en grundlig flyttstädning. Detta innebär inte bara en vanlig helgstädning med lite extra, utan att allt ska städas i detalj, särskilt på platser som inte har sett dagens ljus på åratal, som bakom spis, mellan element, tak och väggar.

En flyttstädning kan vara en utmaning, för att undvika problem med den nya hyresgästen eller ägaren rekommenderar vi att du anlitar ett professionellt städbolag eller flyttfirma. För att undvika stress, börja flyttstädningen i god tid och använd en checklista för att säkerställa att du inte missar viktiga områden.

Tips – avskedsfesten: Flyttar du utomlands?  Glöm inte avskedsfesten. Det är ofta så mycket kring flytten att många glömmer ett ordentligt avsked med vänner och familj.

5. Flyttdagen

Avsätt tid och ta ledigt från jobbet. Du behöver i regel en hel dag. Om du flyttar med hjälp av vänner och familj är det ett bra tips att vara utvilad. Ät ordentligt, klä dig i sköna kläder och ha kul.  Ta många pauser, fika, ät smått och gott och se till att dina flytthjältar får mat som du så klart står för.

För nya huset: Packa ner en väska med det allra nödvändigaste, saker du behöver samma kväll som inflytten och för morgonen efter. Du behöver en lampa så att du inte står i mörkret när solen går ner. Toalettartiklar, handduk och annat för badrummet, samt kläder är bra ha nära till hands.

Så! Lycka till med flytten nu. Allt kommer ordna sig, ska du se.